Gospod Toast in gospa Hrustljava

Croque Monsier & Croque Madam – je klasičen francoski sendvič, ki so ga prvič pripravili leta 1910 v enem izmed pariških bistrojev. Pravi francoski hrustljavi kruhki so narejeni iz pariške šunke in sira groyere. Ameriška različica sendviča je dodatek bešamela. Jaz sem spekla brez.

Zahtevnost: enostavna

Čas priprave: 15 min

Sestavine za 2 hrustljava toasta:

  • 4 kose toasta
  • 8 rezin šunke
  • 8 rezin sira
  • Maslo, opcija: zeliščno maslo

Postopek za Hrustljavega Gospoda:

  1. Obrežemo skorjico iz vseh strani – ni pa nujno, lahko jo pustimo
  2. Košček masla raztopimo in iz vseh strani premažemo kruhke
  3. Na kruhek damo rezino sira, rezino šunke, spet rezino sira in rezino šunke
  4. Kruhek pokrijemo z drugim kruhkom
  5. Z vrvico zvežemo kruhke, da ne razpadejo (ni nujno)
  6. V ponev damo maslo, zagrejemo, da se stopi
  7. Položimo kruhke v ponev, toplota nizka, pokrijemo s pokrovko za 3-4 minute
  8. Obrnemo in ponovno pokrijemo in pečemo 3 – 4 minute
  9. Vzamemo hrustljavi kruhek iz ponve, vrvico prerežemo, odstranimo in hrustavčka pojemo.

Postopek za Hrustljavo Gospo:

  1. Vse enako kot pri gospodu
  2. Na maslu in v okroglem modelčku spečemo jajce na oko
  3. Jajce posolimo in ga položimo na zgornjo stran že pečenega sendviča.

Priprava bešamela:

  • 50 gr masla raztopimo na nizki toploti
  • 50 gr moke, najbolje ostre, dodamo v posodo in na hitro premešamo
  • 2 dl mleka počasi dolivamo v posodo (večkrat po malo), hitro mešamo, da se zgosti
  • Razžvrkljamo jajce in ga dodamo v maso, hitro mešamo
  • V maso nastrgamo malo muškatnega oreščka, posolimo
  • Dodamo žlico parmezana
  • Kruhke premažemo z bešamelom (namesto masla). Izdatna jed, primerna za zimski čas.

Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom