Croque Monsier & Croque Madam – je klasičen francoski sendvič, ki so ga prvič pripravili leta 1910 v enem izmed pariških bistrojev. Pravi francoski hrustljavi kruhki so narejeni iz pariške šunke in sira groyere. Ameriška različica sendviča je dodatek bešamela. Jaz sem spekla brez.
Zahtevnost: enostavna
Čas priprave: 15 min
Sestavine za 2 hrustljava toasta:
- 4 kose toasta
- 8 rezin šunke
- 8 rezin sira
- Maslo, opcija: zeliščno maslo
Postopek za Hrustljavega Gospoda:
- Obrežemo skorjico iz vseh strani – ni pa nujno, lahko jo pustimo
- Košček masla raztopimo in iz vseh strani premažemo kruhke
- Na kruhek damo rezino sira, rezino šunke, spet rezino sira in rezino šunke
- Kruhek pokrijemo z drugim kruhkom
- Z vrvico zvežemo kruhke, da ne razpadejo (ni nujno)
- V ponev damo maslo, zagrejemo, da se stopi
- Položimo kruhke v ponev, toplota nizka, pokrijemo s pokrovko za 3-4 minute
- Obrnemo in ponovno pokrijemo in pečemo 3 – 4 minute
- Vzamemo hrustljavi kruhek iz ponve, vrvico prerežemo, odstranimo in hrustavčka pojemo.
Postopek za Hrustljavo Gospo:
- Vse enako kot pri gospodu
- Na maslu in v okroglem modelčku spečemo jajce na oko
- Jajce posolimo in ga položimo na zgornjo stran že pečenega sendviča.
Priprava bešamela:
- 50 gr masla raztopimo na nizki toploti
- 50 gr moke, najbolje ostre, dodamo v posodo in na hitro premešamo
- 2 dl mleka počasi dolivamo v posodo (večkrat po malo), hitro mešamo, da se zgosti
- Razžvrkljamo jajce in ga dodamo v maso, hitro mešamo
- V maso nastrgamo malo muškatnega oreščka, posolimo
- Dodamo žlico parmezana
- Kruhke premažemo z bešamelom (namesto masla). Izdatna jed, primerna za zimski čas.