grško morje

Moja obilna grška večerja

Filma Moja obilna grška poroka 1 in 2 sta me navdušila predvsem zaradi prikaza pristnosti grške kulture in za naše razumevanje, skoraj preveč vsiljive grške družine. 

Grki so kot zelo gostoljubni poznani še iz antičnega obdobja, saj so tujca, ki je potrkal na vrata, najprej pogostili in šele potem vprašali, kdo in zakaj je prišel.  Obiskovalec je bil obvezan gostitelju vrniti gostoljubje v enaki meri. 

Grška kuhinja je preprosta, jedi so včasih celo skromne, vendar vedno izvrstno začinjene. Nekatere jedi, ki so bile opisane v antičnem času, so priljubljene še danes: Skorthalia (česnova omaka), Fava (pire iz suhega graha), Dolmathes (trtni listi z rižem in zelišči). Bob, leča, čičerika so bili priljubljeni takrat in so še danes. 

Zaradi svoje obmorske lege, so Grki od nekdaj uživali v morskih dobrotah. Prihod ladij s tovorom in svežimi živili je na številnih otokih še danes poseben dogodek, saj so zaradi nerodovitnosti zemlje, skoraj v celoti odvisni od dobave. 

OLJČNO OLJE JE ZLATA TEKOČINA in si življenja brez njega ne morejo predstavljati. Večinoma je temnozelene barve in ima značilno sadno aromo. Znana olja so: Iliada, Mani in Kolymbari. 

V Grčiji so obroki prilagodljivi, zaporedja in ure niso tako pomembni. Nad zajtrkom niso navdušeni, spijejo le kavo ali čaj. Dopoldanska malica je običajno kar pita ali hitri prigrizek, zares pa jedo šele zvečer. 

Aperitiv kot npr. Ouzo, spremljajo preproste predjedi Mezethes kot feta ali olive. Večerja je sestavljena iz številnih prigrizkov, ki si jih deli omizje. Ob jedi je na mizi vedno vino, tradicionalno je Retsino, imajo pa seveda še druga odlična vina. 

Nekaj znanih grških jedi: 

Dolmathes – v mlade trtne liste zavit riž z zelišči ali z mesom, kuhani v olivnem olju in limoninem soku.

Souvlakija – kocke svinjine ali jagnjetine v česnovi marinadi na nabodalu, pečeno nad žerjavico. Enako okusen je piščančji souvlaki s koničastimi zelenimi paprikami in origanom. 

Grški jogurt je gost in kremast in nekateri ga še vedno pripravljajo tako, da ga režejo v kosih. Baje je najboljši na Kreti. Kot malico ga Grki jedo kar s timijanovim medom. 

Yiouvetsi – pečena jagnjetina s paradižnikom česnom in testeninami.

Fasolatha – krepka fižolova juha, ki jo v prazničnih obdobjih obogatijo s 

Keftethes – mesne kroglice.

Ne glede na letni čas ali jedi, ki jih pripravljajo, se Grki radi družijo in pri jedi uživajo. To je bistvo grške kuhinje, zato vam priporočam, da grške jedi pripravite na grški način: skuhate z ljubeznijo večjo količino jedi in jo pojejte v družbi prijateljev in družine. 

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom