Torto sestavlja biskvit, krema iz pudinga in vloženih višenj in je okrašena s smetano.
Zahtevnost: enostavno
Čas priprave: 30 min + 30 min peke + čez noč v hladilniku
Sestavine
Za biskvitno testo:
- 4 rumenjaki in 4 beljaki
- 150 gr sladkorja
- 200 gr moke (lahko pirine ali pšenične)
- 1 čajna žlička sode bikarbone ali ¾ vrečke pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlica kakava
- Ščepec soli
Za kremo:
- 1 kozarec vloženih višenj brez koščic (običajno 750 ml ali 1 lit)
- 3 žlice sladkorja
- 150 gr višnjeve marmelade
- 1 vaniljev puding
- 1 žlica maraskina ali višnjevega likerja
- 150 ml sladke smetane
Za okrasitev:
- 1 sladka smetana (200 ml)
- Naribana čokolada
Priprava:
- Ločimo beljake (v večjo posodo, kjer bomo stepali) in rumenjake (v manjšo skodelico)
- Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trdo z mešalcem, postopoma dodamo sladkor in vaniljev sladkor
- Moki dodamo sodo bikarbono in kakav in skozi sito presejemo v pripravljeno jajčno maso. Počasi in previdno premešamo (ne vtepavamo zraka, zajamemo in obračamo)
- Maso vlijemo v pekač premera 26 cm, ki smo ga oblekli z peki papirjem na dnu, ob strani pa premažemo z maslom in posujemo z moko
- Maso damo v zagreto pečlico na 180 st. in pečemo 25 – 30 min. Z zobotrebcem preizkusimo, če je pečeno
- Višnje stresemo na cedilo in pustimo, da sok čisto odteče
- Sok (ca 450 ml) damo v posodo in zavremo
- Vaniljev puding zmešamo s sladkorjem in nekaj žlic hladne vode v gladko maso
- Ko sok zavre, vlijemo puding v maso in hitro mešamo, da se ne naredijo grudice. Dodamo maraskino ali liker. Mešamo ca 5 minut na srednji toploti, da se čisto zgosti
- V pripravljeno maso dodamo marmelado in premešamo. Damo na hladno, da se ohladi
- V ohlajeno maso dodamo višnje in premešamo
- Sladko smetano dobro stepemo z mešalcem in jo počasi vmešamo v pripravljeno hladno sadno maso.
- Ohlajeni biskvit razrežemo na sredini, da dobimo 2 dela.
- Žlico višnjeve marmelade premešamo z ca 1,5 dl vode in žlico maraskina. Nekaj več kot pol mešanice pokapamo na spodnji del torte – jo navlažimo. Preostalo tekočino pokapamo na zgornji del torte iz notranje strani (del, ki bo na sredini).
- Spodnjo polovico torte damo nazaj v model. Pripravljeno ohlajeno sadno maso previdno razmažemo po spodnjem delu torte in pokrijemo z zgornjim delom. Postavimo v hladilnik čez noč, da se dobro strdi.
- Naslednji dan odpremo obod in torto premažemo s dobro stepeno sladko smetano. Po vrhu potrosimo čokoladne ostružke – naribano čokolada.