Enostavna višnjeva torta

Torto sestavlja biskvit, krema iz pudinga in vloženih višenj in je okrašena s smetano.

Zahtevnost: enostavno

Čas priprave: 30 min + 30 min peke + čez noč v hladilniku

Sestavine

Za biskvitno testo:

  • 4 rumenjaki in 4 beljaki
  • 150 gr sladkorja
  • 200 gr moke (lahko pirine ali pšenične)
  • 1 čajna žlička sode bikarbone ali ¾ vrečke pecilnega praška
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žlica kakava
  • Ščepec soli

Za kremo:

  • 1 kozarec vloženih višenj brez koščic (običajno 750 ml ali 1 lit)
  • 3 žlice sladkorja
  • 150 gr višnjeve marmelade
  • 1 vaniljev puding
  • 1 žlica maraskina ali višnjevega likerja
  • 150 ml sladke smetane

Za okrasitev:

  • 1 sladka smetana (200 ml)
  • Naribana čokolada

Priprava:

  1. Ločimo beljake (v večjo posodo, kjer bomo stepali) in rumenjake (v manjšo skodelico)
  2. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trdo z mešalcem, postopoma dodamo sladkor in vaniljev sladkor
  3. Moki dodamo sodo bikarbono in kakav in skozi sito presejemo v pripravljeno jajčno maso. Počasi in previdno premešamo (ne vtepavamo zraka, zajamemo in obračamo)
  4. Maso vlijemo v pekač premera 26 cm, ki smo ga oblekli z peki papirjem na dnu, ob strani pa premažemo z maslom in posujemo z moko
  5. Maso damo v zagreto pečlico na 180 st. in pečemo 25 – 30 min. Z zobotrebcem preizkusimo, če je pečeno
  6. Višnje stresemo na cedilo in pustimo, da sok čisto odteče
  7. Sok (ca 450 ml) damo v posodo in zavremo
  8. Vaniljev puding zmešamo s sladkorjem in nekaj žlic hladne vode v gladko maso
  9. Ko sok zavre, vlijemo puding v maso in hitro mešamo, da se ne naredijo grudice. Dodamo maraskino ali liker. Mešamo ca 5 minut na srednji toploti, da se čisto zgosti
  10. V pripravljeno maso dodamo marmelado in premešamo. Damo na hladno, da se ohladi
  11. V ohlajeno maso dodamo višnje in premešamo
  12. Sladko smetano dobro stepemo z mešalcem in jo počasi vmešamo v pripravljeno hladno sadno maso.
  13. Ohlajeni biskvit razrežemo na sredini, da dobimo 2 dela.
  14. Žlico višnjeve marmelade premešamo z ca 1,5 dl vode in žlico maraskina. Nekaj več kot pol mešanice pokapamo na spodnji del torte – jo navlažimo. Preostalo tekočino pokapamo na zgornji del torte iz notranje strani (del, ki bo na sredini).
  15. Spodnjo polovico torte damo nazaj v model. Pripravljeno ohlajeno sadno maso previdno razmažemo po spodnjem delu torte in pokrijemo z zgornjim delom. Postavimo v hladilnik čez noč, da se dobro strdi.
  16. Naslednji dan odpremo obod in torto premažemo s dobro stepeno sladko smetano. Po vrhu potrosimo čokoladne ostružke – naribano čokolada.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom