Zgodovina jedi in kuhanja – časovna lestvica

Presenečeni boste, kdaj že so naši predniki gojili različne vrste žit, zelenjave, sadja in udomačili živali,  večina je prišla v Evropo in naše kraje tisočletja kasneje. Ker obstaja več virov, ki se med seboj razlikujejo tudi po celo tisočletje in več, sem tisočletja združila.

10.000 pr. n. št. gojijo Pšenico dvozrnico – Emmer, ki jo danes le redko kje najdemo

9000 – 7000 pr.n.št. gojijo

  • Ječmen na Bližnjem Vzhodu za kruh, kaše in pivo
  • Proso na Kitajskem, ki je bilo kasneje v Evropi glavna hrana revežev
  • Lečo in kasneje čičeriko na Bližnjem vzhodu, v Evropi v antičnem obdobju
  • na Bližnjem Vzhodu udomačijo ovce

7000 pr. n. št. gojijo

  • Južno ameriška ljudstva buče, paprike, avokado, žito amarant
  • Koruzo v Mehiki, v Evropi šele po 1492
  • Riž na Kitajskem in v Indiji, v antiki se razširi tudi v Evropo

6500 – 5000 pr. n. št.

  • Grah gojijo v Turčiji
  • Udomačijo govedo, svinje, perutnino, delajo sir
  • Egipčani namakajo polja
  • Datlje, fige in grozdje gojijo na Bližnjem vzhodu
  • Ajdo gojijo v Centralni Afriki, v Evropo pride šele v 16. st.

4000 – 3000 pr. n. št.

  • Egipčani uporabljajo kvas kot sredstvo za vzhajanje
  • Peka kruha verjetno izvira iz Egipta približno v tem času
  • Sumerci jedo divje gobe kot hrano, lovor in timijan pa kot zdravilo
  • Olive gojijo na Otoku Creta

3000 pr. n. št.

  • Kmetje v Mezapotomiji gojijo repo, čebulo, bob, grah, lečo, por, redkvice in verjetno česen
  • Kitajski cesar Sung Loong Sze ‘odkrije’ zdravilne lastnosti zelišč
  • Purane so našli v odpadkih ameriških Indijancev

2737 pr. n. št. Po starodavni kitajski legendi se je cesar Shen-Nung naučil kuhati ČAJ po nesreči, ko je nekaj listov rastline padlo v vodo, ki jo je kuhal.

2000 pr. n. št. Obstajajo spisi o čiščenju umazane vode z vretjem v bakrenih posodah, izpostavljanje sončni svetlobi, filtriranje skozi oglje in hlajenje v lončenih posodah.

2700 pr. n. št. Kitajci poznajo in zapišejo 365 zelišč

1500 – 1000 pr.n.št.

  • v Egiptu uporabljajo cimet in koriander kot začimbe
  • Kitajci naredijo sojino omako
  • Inki zamrzujejo krompir v snegu

1000 – 1 pr.n.št.

  • V Mehiki gojijo paradižnik
  • Asirski kralj Sardanapal naj bi uvedel prvo kuharsko tekmovanje z nagrado
  • V Indiji gojijo sladkorni trs in banane
  • Morda izumljen prvi Prodajni avtomat, ko je Heron Aleksandrijski opisal napravo na kovance, namenjeno prodaji svete vode v egipčanskem templju
  • Kitajci uporabljajo palmin sladkor, melancane in tofu, kuhajo pa že v voku
  • Brokoli gojijo že v Evropi
  • Grk Arhestrat napiše prvo kuharsko knjigo Hedipatija (Prijetno življenje)
  • Kitajci opišejo 5 osnovnih okusov: sladko, kislo, slano, pikantno in grenko
  • V Indiji se pojavijo pomaranče, ki naj bi prišle iz Kitajske.

Se nadaljuje.

Za pripravo tega prispevka sem kot osnovo izbrala Worcestershire County Council: History of Cooking. Dostopno na: https://www.example-link.pdf (pridobljeno: 29. 7. 2025).

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom