Preprosta, hitra in odlična jed iz bližnjega vzhoda in Izraela, beseda sama pa pomeni “mešanica vsega”. Jed je sestavljena iz pekoče omake iz paradižnika in paprike s pečenimi jajci, na vrhu pa lahko po želji dodamo feto in svež peteršilj. Ob shakshuki postrežemo pita kruhke ali popečen kruh. Jemo jo lahko za zajtrk, večerjo ali kosilo.
Sestavine za 3 osebe:
- 1 čebula
- 1 rdeča paprika
- 2 strok. česna
- 800 g paradižnika v konzervi (2 konzervi)
- 2 žličk. paprike
- 1 žličk. kumine
- 1 ščepec čilija v prahu
- 1 ščepec dimljene paprike
- 6 jajc
- 1 ščepec soli
- 1 ščepec popra
- 1 šop peteršilja
- 1 žlic. olivnega olja
Priprava:
- V veliki ponvi segrejemo olje. Na olju počasi prepražimo nasekljano čebulo in na majhne koščke narezano papriko.
- Ko čebula postekleni, dodamo sesekljan česen in začimbe, ter še kako minuto pražimo.
- V ponev zlijemo paradižnike. Dodamo sol in poper po okusu ter počasi vremo omako.
- V omako naredimo jamice, previdno ubijemo jajca in jih damo v jamice. Prekrijemo s pokrovom in kuhamo 5-10 minut, dokler niso jajca kuhana po našem okusu.
- Okrasimo z nasekljanim peteršiljem, po želji lahko tudi s feto.
- Postrežemo s popečenim kruhom.