Saltimbocca

Saltimbocca je italijanska specialiteta, ki izvira iz severne Italije – Brescie. Beseda Saltimbocca pomeni »Skoči v usta«. V različnih oblikah je priljubljena tudi drugje v Italiji, v Švici, Španiji in Grčiji. Pripravlja se iz telečjih zrezkov, pršuta in žajbljevih listov. V Sorrentu dodajo še rezino moccarelle in pokrijejo, da se sir stopi.

Zahtevnost: enostavno

Sestavine za 4 –  8 oseb:

  • 8 manjših telečjih zrezkov po ca 80 gr
  • 8 rezin pršuta
  • Več lističev žajblja
  • 40 g masla in 2 žlici oljčnega olja za peko
  • Sol in poper
  • 0,5 dl suhega belega primorskega vina

Postopek:

  1. Telečje zrezke posušimo in damo med peki papir ali prozorno folijo in dobro potolčemo, da so čisto tanki – 5 mm. Posolimo in popramo
  2. Na vsak zrezek z zobotrebcem pritrdimo kos pršuta in en ali dva lista žajblja – odvisno od velikosti
  3. V večji ponvi segrejemo olje in pol masla. Zrezek položimo v ponev najprej na obloženi strani za 1 max 2 minuti, obrnemo in spet pečemo max 2 minuti na drugi strani
  4. Meso damo v toplo posodo, pokrijemo in pripravimo omakico
  5. V isto ponev, kjer smo pekli zrezke (jo NE obrišemo) damo preostanek masla, vino in sok od mesa, ki se izcedi v posodi, kjer počiva meso. Postrgamo skorjico na dnu in 2 – 3 min. pokuhavamo.
  6. Vsak zrezek pomočimo v omako in ga s pršutom navzgor položimo na krožnik. Če nam na koncu ostane kaj omake, jo prelijemo čez meso.
  7. Postrežemo s pečenim krompirčkom, pomfrijem lahko tudi polento.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom