Saltimbocca je italijanska specialiteta, ki izvira iz severne Italije – Brescie. Beseda Saltimbocca pomeni »Skoči v usta«. V različnih oblikah je priljubljena tudi drugje v Italiji, v Švici, Španiji in Grčiji. Pripravlja se iz telečjih zrezkov, pršuta in žajbljevih listov. V Sorrentu dodajo še rezino moccarelle in pokrijejo, da se sir stopi.
Zahtevnost: enostavno
Sestavine za 4 – 8 oseb:
- 8 manjših telečjih zrezkov po ca 80 gr
- 8 rezin pršuta
- Več lističev žajblja
- 40 g masla in 2 žlici oljčnega olja za peko
- Sol in poper
- 0,5 dl suhega belega primorskega vina
Postopek:
- Telečje zrezke posušimo in damo med peki papir ali prozorno folijo in dobro potolčemo, da so čisto tanki – 5 mm. Posolimo in popramo
- Na vsak zrezek z zobotrebcem pritrdimo kos pršuta in en ali dva lista žajblja – odvisno od velikosti
- V večji ponvi segrejemo olje in pol masla. Zrezek položimo v ponev najprej na obloženi strani za 1 max 2 minuti, obrnemo in spet pečemo max 2 minuti na drugi strani
- Meso damo v toplo posodo, pokrijemo in pripravimo omakico
- V isto ponev, kjer smo pekli zrezke (jo NE obrišemo) damo preostanek masla, vino in sok od mesa, ki se izcedi v posodi, kjer počiva meso. Postrgamo skorjico na dnu in 2 – 3 min. pokuhavamo.
- Vsak zrezek pomočimo v omako in ga s pršutom navzgor položimo na krožnik. Če nam na koncu ostane kaj omake, jo prelijemo čez meso.
- Postrežemo s pečenim krompirčkom, pomfrijem lahko tudi polento.