Prešerna južna 8. 2.

Kaj je jedel France Prešeren?

Menda je France Prešeren že doma rad dobro jedel, še bolj pa dunajskem študentskem obdobju in potem po vrnitvi v Ljubljano, kjer se je seznanjal s slovensko meščansko kuhinjo.

Očitno dobra a neznana kuharica Katharine Werderdus je takratne meščanske jedi zapisala v bohoričici, posodobil in preizkusil pa jih je doktor etnologije in kuhar Boris Kuhar v knjigi Kuharica v Prešernovem času.

Kaj je naš pesnik jedel? Svečani jedilnik: Rumeno juho iz brinovih jagod in petelinčki, angleško žemljino pašteto z mesnim ragujem, mesne klobase z ženofom, rjavo dušeno goveje meso, pršut s slanino, žolco iz jezikov, rumeno omako, mrzlo sardelno omako, z rižem nadevane ohrovtove klobase, jezikovo obaro, piščančji ragu, cmočke v kuhanem vinu in s šatojem, dušene zarebrnice s kostanjem, pečenega kljunača s »šnitami«, »šnefov drek«, pretaknjene jerebice, sulca, pršut na solati, pomarančno torto, rumovo žolco, mlečno strjenko in dva sladoleda. Bravo!

Prešerna južna v Piskrčku, 8. 2. 2021

Goveja župca z domačimi fritati

Telečja pečenka, tenstan krompir, zelenjava iz juhe

Sočna pehtranova potička

Cena: 15 €

Izdaja med 12. in 15. uro.

Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom