Le Cordon Bleu

Le Cordon Bleu je mednarodna mreža šol kulinarike in hotelirstva. Ime nima veliko skupnega s paniranim polnjenim zrezkom. Le Cordon bleu pomeni modri trak in izvira iz 16. stoletja, ko je kralj Henry III ustvaril pomemben red vitezov Svetega duha “L’Ordre du Saint-Esprit”,  ki je slovel po vrhunskih banketih.

Le Cordon Bleu kot šolo kulinarike je leta 1895 v Parizu ustanovila novinarka in založnica revije La Cuisinière Cordon Bleu, Marthe Distel.  Oktobra 1895 so v Le Cordon Bleu priredili prvo demonstracijo kuhanja na električnem štedilniku, da bi promovirali revijo in začeli pariško šolo kuhanja. Od takrat se je mednarodni ugled Le Cordon Bleu hitro širil. V šolo so prišli odlični kuharji, ki so še dodatno prispevali k svetovno znanemu ugledu šole. Šolo obiskujejo študentje iz različnih držav, med katerimi je bila tudi Julia Child leta 1950. Od slovenskih kuharjev je bil zaenkrat tam samo Bine Volčič.

Danes je Le Cordon Bleu prisoten v 20 državah s 35 mednarodnimi šolami, ki jih letno obiskuje 20.000 učencev. Študente poučujejo kuharski mojstri, med katerimi večina prihaja iz restavracij z Michelinovo zvezdico ali so zmagovalci na prestižnih tekmovanjih in naslovih, kot je Meilleur Ouvrier de France.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom