Kako danes vemo, kaj so ljudje jedli nekoč?

Hrana je osnovna našega preživetja, zdi se mi zanimivo vedeti nekaj o razvoju in uporabi živil in pripravi hrane od prvotnega nabiranja gozdnih rastlin do današnje zapletene molekularne kuhinje. O tem in kako so se prehranjevali na Celjskem območju, sem pripravila nekaj prispevkov, ki bodo uvod v enkratno doživetje na dogodku »CELJE NA KROŽNIKU ZGODOVINE«, 29. 8. 2025 ob 17. uri. Dogodek se bo začel z eno urnim vodenjem po Celju in nadaljevali z okušanjem in predstavitvijo jedi skozi zgodovino Celja.

Prehranjevanje se je skozi zgodovino človeštva spreminjalo in razvijalo skladno z razmerami, v katerih so ljudje živeli. Obstaja več načinov, kako zgodovinarji, arheologi in drugi strokovnjaki raziskujejo in na podlagi najdenega sklepajo o prehrani in navadah od prazgodovine, starorimskega, srednjeveškega do novega veka.

ARHEOLOŠKE NAJDBE kot so npr. ostanki hrane v izkopaninah, grobnicah hranijoostanke zrnja, semen, koščic, kosti in školjk.

Odlična podlaga za raziskovanje so keramika, glinena in steklena posoda, saj se na notranjih stenah keramičnih loncev in steklenic, ohranijo maščobni delci in mikrobi živil in pripravljene hrane.

Postavitve ognjišč, peči in kuhinjskih prostorov kažejo na način priprave hrane v posameznih zgodovinskih obdobjih.

PISANI VIRI kot so kuharske knjige, jedilniki, trgovske knjige in hišni redi npr. samostanov ali dvorov, razkrivajo jedilnike in recepte. Iz popisov živil pri davčnih evidencah ali zapisih o trgovanju, je razvidno, katera živila so bila v določenem obdobju dostopna.

SLIKE IN UPODOBITVE hrane na freskah, mozaikih, rokopisih in celo kovancih kažejo ne samo vrsto hrane, temveč tudi cele obred ob hrani.

V OSTANKIH ČLOVEŠKIH TELES npr. zobovju ali kosteh so našli ostanke hrane, v mumificiranih telesih pa celo ostanke zadnjega obroka, v letu 2025 so z raziskavami zaznali celo vonj mumij.

ETNOARHEOLOGI proučujejo tradicionalne skupnosti, ki še danes kuhajo podobno kot v preteklosti, da si lažje predstavljajo, kako so skupnosti delovale nekoč.

Z ANALIZO RASTLIN IN ŽIVALI proučujejo ostanke zrnja žit in udomačenih živali.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom