Celje je postalo prepoznavno po rolcah, ki jih tu pripravljajo že več kot 70 let. Moja rolca je brez moke, laktoze in sladila, drugačna od prave Celjske rolce a
Uporabite lahko suho sadje in oreščke, kar pač imate doma. Jaz kombiniram vedno tako, da domačemu suhemu sadju (suhe slive, jabolka, hruške, fige, marelice) dodam lešnike ali orehe, sredozemskim (datlji, fige) pa dodam mandlje. Tako mi nekako bolj pašejo okusi.
Sestavine:
- 300 gr datljev Medjoul (ti so zelo mehki in izdatnega okusa), druge datlje je treba prej namočiti
- Po 100 gr suhih fig in marelic (lahko slive, rozine, brusnice…) vse mora biti mehko, sicer namočimo v vodi
- Ca. 200 gr oreščkov (mandlji, lešniki, orehi, pistacije), odvisno od trdote sadne mase
- Ca 100 gr mletih semen (chia, sezam, bučna, lanena)
- Žlica ruma ali mandljevega likerja (po želji)
- Za čokoladni preliv: čokolada, mandljevo mleko (lahko navadno), kokosova moka
Priprava:
- Vse sestavine v dobrem mešalniku zmiksamo v pasto
- Preverimo strukturo, masa mora biti gosta
- Pokrijemo in damo v hladilnik za par ur, lahko tudi čez noč
- Oblikujemo manjše rolice, ker je masa precej izdatna za pojest in večjih rolic verjetno ne bi mogli pojesti naenkrat
- V posodo damo čokoladne kapljice ali čokolado (brez laktoze) in malo mandljevega mleka
- Nad paro počasi segrevamo in mešamo, da doseže 38 stopinj, masa mora biti gosta a tekoča, da lahko vanjo polagamo rolice
- V vročo čokolado polagamo rolice in jih pri strani namočimo še v kokosovo moko.
Ne se ustrašiti, je kar nekaj packarije. Zato pa mora biti masa čvrsta, saj se itak z vročo čokolado takoj zmehča. Delati moramo kar hitro.
Drugič bom naložila rolice na rešetko in prelila s čokolado, morda bo lažje
- Prelite rolice damo v hladilnik za par ur, da se strdijo. Božanske!