Bešamel omaka (Béchamel sauce)

Bešamel omaka je ena od pet osnovnih omak francoske kuhinje. Za izvor omake obstaja francoska in italijanska verzija.

Prva, bolj verjetna, je francoska – poimenovana po finančniku, glavnemu skrbniku francoskega kralja Ludvika XIV, Louisu de Béchameilu v 17. st., njen avtor naj bi bil kuhar Françoisa Pierra de La Varenna, 1651.

Druga verzija je italijanska in sicer naj bi bila omaka ustvarjena v Toskani kot “salsa colla”, v Francijo pa naj bi jo prinesla Katarina Medičejska.

Kakorkoli – bešamel omaka je enostavna, hitra za pripravo in uporabna ne samo za lazanjo in grško musako ampak tudi za številne druge jedi npr. pastitzio, omako z gobicami (namesto smetane), gratinirano zelenjavo, Croque monsieur / madame – francoski toast z bešamelom in jajcem in druge.

RECEPT:

Sestavine:

  • 50 gr moke
  • 50 gr masla
  • 500 ml mleka
  • 1 jajce
  • slaba pest sira, najbolje chedar
  • sol, poper, muškatni orešček

Postopek:

  1. V ponev damo maslo, zagrejemo in dodamo moko
  2. Mešamo  z metlico 2 minutki, da se moka ne prismodi
  3. POČASI dolivamo mleko in ves čas mešamo (počasi = 10 x in več). Na ta način ne boste nikoli imeli grudic in omake ne bo treba precediti
  4. Po 10 minutah je omaka pripravljena, malo jo ohladimo
  5. V mlačno omako dodamo jajce in mešamo, dodamo sir in vse začimbe
  6. Če se omaka preveč zgosti, dodamo malo mleka.
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom