Bešamel omaka je ena od pet osnovnih omak francoske kuhinje. Za izvor omake obstaja francoska in italijanska verzija.
Prva, bolj verjetna, je francoska – poimenovana po finančniku, glavnemu skrbniku francoskega kralja Ludvika XIV, Louisu de Béchameilu v 17. st., njen avtor naj bi bil kuhar Françoisa Pierra de La Varenna, 1651.
Druga verzija je italijanska in sicer naj bi bila omaka ustvarjena v Toskani kot “salsa colla”, v Francijo pa naj bi jo prinesla Katarina Medičejska.
Kakorkoli – bešamel omaka je enostavna, hitra za pripravo in uporabna ne samo za lazanjo in grško musako ampak tudi za številne druge jedi npr. pastitzio, omako z gobicami (namesto smetane), gratinirano zelenjavo, Croque monsieur / madame – francoski toast z bešamelom in jajcem in druge.
RECEPT:
Sestavine:
- 50 gr moke
- 50 gr masla
- 500 ml mleka
- 1 jajce
- slaba pest sira, najbolje chedar
- sol, poper, muškatni orešček
Postopek:
- V ponev damo maslo, zagrejemo in dodamo moko
- Mešamo z metlico 2 minutki, da se moka ne prismodi
- POČASI dolivamo mleko in ves čas mešamo (počasi = 10 x in več). Na ta način ne boste nikoli imeli grudic in omake ne bo treba precediti
- Po 10 minutah je omaka pripravljena, malo jo ohladimo
- V mlačno omako dodamo jajce in mešamo, dodamo sir in vse začimbe
- Če se omaka preveč zgosti, dodamo malo mleka.