Carski praženec ali Šmorn ali Keiserschmaren

Je svetovna znana avstrijska sladica, o kateri kroži več zgodb, vse pa so povezane s cesarjem Francom Jožefom.

Ena pravi, da je jed za cesarja, ki se je zaradi slabega vremena s svojim spremstvom, ustavil pri njej. Zamešala je, kar je imela najboljšega, spekla debelo omleto in jo ponudila z jabolki. Druga zgodba pravi, da se je dvornemu kuharju ponesrečila palačinka, popravil jo je z rozinami, natrgal in posul s sladkorjem v prahu.

V Sloveniji je najbolj znan Jezerškov šmorn, ki ga že leta ponujajo na Odprti kuhinji in različnih prireditvah. Res je odličen. Pravijo, da zaradi načina priprave – med peko, mu na sredini dodajo maslo in sladkor, da karamelizira. Skorjica mora biti hrustljava, sredica pa puhasta.

Sestavine za 4 osebe

  • 4 jajca
  • 500 ml mleka
  • 60 gr sladkorja, najbolje rjavega
  • Ščepec soli
  • Vaniljev sladkor
  • Naribana limonina lupinica
  • 2 žlici ruma (lahko brez)
  • 220 gr moke
  • 30 gr masla
  • 2 žlici sladkorja v prahu za posip
  • Lahko dodate rozine, prej namočene v rumu ali pomarančnem soku

Priprava 10 min, peka 25 min:

  1. Ločimo rumenjake in beljake v dve posodi.
  2. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v sneg s polovico sladkorja
  3. Rumenjake s pol sladkorja, vaniljevim sladkorjem, limonino lupinico stepemo, da nastane lepa žametna zmes.
  4. Dodamo mleko in moko in mešamo, da ni grudic
  5. Beljake nežno (ne z mešalcem) vmešamo v rumenjakovo maso
  6. V ponvi raztopimo maslo in vlijemo za ca 1 cm mase v ponev. Če imamo rozine, potresemo po vrhu
  7. Pečemo na nizki temperaturi. Ko je spodaj zlato rjavo obarvano, razdelimo omleto na četrtinke in vsako posebej previdno obrnemo. Težko obrnemo celo omleto, da se nam ne strga
  8. Na sredo damo še malo masla in žličko rjavega sladkorja, da se razpusti
  9. Ko je masa lepo pečena tudi na drugi strani, jo z lopatko razrežemo ali raztrgamo na manjše kose, obrnemo, da je zapečeno iz vseh strani
  10. Posujemo s sladkorjem v prahu.

Šmorn je dober sam, lahko ga prelijemo z jabolčno čežano, slivovo marmelado, jaz pa ga najraje prelijem z grozdno omako izabele.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Deli z elektronsko pošto ali facebookom